Dihidrotesztoszteron (DHT)

Mi az a dihidrotesztoszteron (DHT)?

A dihidrotesztoszteron (DHT) egy erősen androgén hormon, amely a tesztoszteron metabolitja. A tesztoszteront a tesztoszteron-5-alfa-reduktáz enzim hatására alakítják át DHT-vá.

A DHT a férfiakban és a nőkben is jelen van, de a férfiak esetében nagyobb mértékben termelődik. A DHT fontos szerepet játszik a férfi nemi jellegek kialakulásában és fenntartásában. A DHT kötődik a hajhagymák receptoraihoz, és hatással van a hajciklusra. A hajhagymák érzékenyek a DHT-re, és hosszabb expozíció hatására a hajhagymák mérete csökken, ami vékonyabb, rövidebb hajszálakat eredményez. Idővel a hajhagymák gyengülnek, ami kopaszodáshoz és hajhulláshoz vezethet.

A genetikailag érzékeny férfiaknál az androgén alopecia, más néven férfias típusú kopaszság, a hajhagymák DHT-re gyakorolt érzékenysége miatt alakul ki. Ez a leggyakoribb hajhullásforma a férfiaknál, és a DHT szerepe kiemelkedő benne.

A DHT más hatásokkal is rendelkezik a szervezetben, például szerepet játszik az erekciós folyamatban, merevedési problémákhoz vezethet, emellett az izomfejlődésre és a szőrzet növekedésére is jelentős hatással bír. Azonban a DHT túlzott termelődése vagy túlérzékenysége néhány esetben problémákat okozhat, például a hajhullásban vagy a prosztata megnagyobbodásában.

Szerencsére már számos vitamin, módszer és megoldás létezik a kopaszodás és hajhullás megelőzése és lassulása ellen, olvasd el az erről szóló bejegyzésünket »