Hajhullás, kopaszodás ellen – működő tippek!

Téged is zavar a kopaszodás? Már egyenesen bosszant, vagy a mélységbe taszít és lehangol?
Van rá több működő megoldás is, amit ebben a bejegyzésben meg fogunk mutatni – de előtte fontos megismerni, mi okozza a kopaszodást.

Mi okozza a hajhullást, kopaszodást?

A férfiaknál a leggyakoribb ok a hajhullásra a genetikai tényezők által okozott androgén alopecia, amelyet férfias típusú kopaszságként is ismerhetünk. Ez a genetikai hajlam miatt fokozottan érzékeny a hajhagymákra ható dihidrotesztoszteron (DHT) nevű hormonra. A DHT csökkenti a hajhagymák méretét és élettartamát, ami végül a hajhullást eredményezi.

Emellett számos más tényező is hozzájárulhat a férfiak hajhullásához, például:

 1. Életkor: A hajhullás természetes folyamata, és ahogy az emberek öregednek, a hajhagymák is elkezdenek gyengülni.
 2. Hormonális változások: Egyes hormonális változások, például a túlzott tesztoszterontermelés vagy a pajzsmirigy problémák, hajhullást okozhatnak.
 3. Stressz: Tartós vagy súlyos stresszhatások hajhullást okozhatnak. Ez a jelenség átmeneti lehet, és a haj általában visszanövekszik, ha a stressz megszűnik.
 4. Egészségügyi állapotok: Bizonyos egészségügyi problémák, például autoimmun betegségek, a fejbőr fertőzései vagy a vitaminhiányok is hajhulláshoz vezethetnek.
 5. Gyógyszerek és kezelések: Bizonyos gyógyszerek, például a kemoterápia, valamint a kezelések, mint a sugárterápia, hajhullást okozhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a hajhullásnak számos oka lehet, és a fenti tényezők csak néhány példa. Ha tartós hajhullást tapasztalsz, érdemes felkeresned egy orvost vagy bőrgyógyászt, hogy megállapítsák a pontos okát és segítsenek a kezelésben.

Mit tehetünk hajhullás és kopaszodás megelőzése érdekében?

A kopaszodás és hajhullás kezelése sokféle módon történhet, attól függően, mi okozza a problémát. Itt van néhány általános módszer és kezelési lehetőség:

 1. Gyógyszerek: A hajhullás kezelésére számos gyógyszer létezik. Például a minoxidil helyileg alkalmazható megoldás vagy hab formájában elérhető, amely segíthet a hajnövekedés serkentésében. A finaszterid egy másik gyógyszer, amely a DHT termelődését gátolja, és csökkentheti a hajhullást.
 2. Hormonkezelés: Bizonyos esetekben hormonkezelést alkalmazhatnak a hajhullás kezelésére, különösen nőknél, akiknél hormonális egyensúlyhiány okozza a problémát. Az orvos hormonpótló terápiát vagy más hormonális kezelést javasolhat.
 3. Sebészeti beavatkozások: Ha a kopaszodás tartós és súlyos, az ún. hajbeültetési eljárások segíthetnek. Az ilyen beavatkozások során hajhagymákat átültetnek a kopasz területekre, hogy új haj növekedjen.
 4. Életmódbeli változtatások: Egészséges életmód fenntartása, megfelelő táplálkozás és stresszkezelés is segíthet a hajhullás csökkentésében. Fontos az egészséges étkezés, a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitele, valamint a stressz csökkentése. Javasolt valamilyen falinaptár használata felírva mindent, ami fontos. Vitamin reggel vagy este, mozgások, stb…
 5. Higiéniai és stílusos változtatások: A megfelelő hajápolás és hajstílus segíthet minimalizálni a hajhullás láthatóságát. Például kerülendő a haj húzogatása, a forró hajszárító és hajvasaló gyakori használata, valamint a túl szoros fonatok vagy copfok készítése.

Sokat kávézol? Kopaszodás kontra koffein

A koffein hatása a kopaszodásra összetett és a kutatások eredményei nem mindig egyértelműek. Néhány tanulmányban megtalálható, hogy a koffein helyi alkalmazása (például koffein-tartalmú samponok használata) némi előnyt hozhat a hajnövekedés szempontjából, mivel a koffein stimulálhatja a hajhagymákat és növelheti a vérkeringést a fejbőrben.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kopaszodás több tényezőtől függ, és genetikai, hormonális és egyéb tényezők is szerepet játszanak ebben a folyamatban. A koffeinnek valószínűleg nincs jelentős hatása a genetikai eredetű kopaszodásra (androgén alopecia), ami a leggyakoribb típusú hajhullás.

Másrészről, a túlzott koffein-fogyasztás szintén kapcsolható stresszhez és alvászavarokhoz, amelyek negatív hatással lehetnek a haj egészségére.

A koffein és a haj egészsége közötti kapcsolat még tartogat számos felfedezésre váró területet és további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosabban megértsük ezen két tényező közötti összefüggéseket.

Fontos megjegyezni, ha hajhullással vagy kopaszodással küzd minden esetben érdemes szakorvoshoz fordulni, például dermatológushoz vagy hajproblémákra specializálódott orvoshoz. Ők meg tudják határozni a hajhullás okát és a legmegfelelőbb kezelést tudják javasolni a konkrét helyzet alapján.

Kísérleti tipp kopaszodás és hajhullás ellen

Hajbeültetés helyett az alábbi néhány hajnövesztő tipp férfiaknak kopaszodás ellen. A megoldást 2 oldalról kell megközelíteni: 1. DHT hatását kell csökkenteni, 2. hajnövekedést kell serkenteni.

 1. Nizoral sampon – de bármilyen sampon jó lehet, ami tartalmaz ketoconazolum-t, mert ez lokálisan csökkenti a DHT termelődést és annak hatását.
 2. Minoxidil – Több tápanyag jut a hajhagymákhoz. Leggyakrabban topikálisan alkalmazzák, ami az erek tágításával és a kálium csatornák megnyitásával fejti ki hatását, ezáltal több oxigén, vér és tápanyag jut a hajhagymákhoz. Ez segít a zsugorodott hajhagymák újraélesztésében. Használata átmeneti, tehát a használat abbahagyásával a hajhullás kiújulhat.
 3. RU58841 formula – alapvetően segíti blokkolni a DHT-t. Ez egy kisérleti antiandrogén vegyület, ami blokkolja a DHT receptorokat a szőrtüszőkben így megakadályozza a DHT megkötését. Ezáltal a hajhagyma megőrzését és a potenciális újranövekedését eredményezi. Fontos, hogy ez egy kisérleti vegyület, hosszútávú hatását nem vizsgálták még széles körben. Lehetséges mellékhatás lehet a fejbőr szárazság, fejbőr irritáció.
 4. Dermapen – Fájdalmas mikrovágásokat tudsz vele készíteni a fejbőrön, de segíti a hajszövet növekedését.

A fenti tippek használata előtt mindenképp fontos egy egészségügyi szakemberrel konzultálni!